Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Συναυλία αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο
 Λίγα λόγια για τη σημερινή βραδιά – Αφιέρωμα στον Η. Ανδριόπουλο
 Όλοι σχεδόν οι χορωδοί, ενηλικιωθήκαμε με ακούσματα, όπως η παραδοσιακή μουσική, του ρεμπέτικου, του Τσιτσάνη του Καλδάρα του Καζαντζίδη του Μπιθικώτση και φυσικά του Θεοδωράκη του Χατζιδάκι και πολλών άλλων αξιολογότατων συνθετών του δεύτερου μισού του 20ου αι..
   Ξαφνικά έρχεται ένα όνομα που μας παρουσιάζει όλα ίσως τα στοιχεία από τα προαναφερθέντα ονόματα και στιλ, μια  φρέσκια παρουσία με ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό που τονίζει και υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων στοιχείων της λαϊκής μουσικής αυτό της ευγένειας. Μια ευγένεια η οποία ξεκινά από την φυσιογνωμία, από την ψυχή, περνάει στο τραγούδι, στη μελωδία ,συνεχίζει στην επιλογή των συνεργατών-τραγουδιστών άλλα και στους πολύ σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές. Μ’ αυτό  το σπουδαίο προσόν της ευγένειας άνοιξε τις ψυχές όλων μας. Και αμέσως αγαπήθηκαν τα πρώτα του έργα και έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού ως η νέα πρόταση στο λαϊκό τραγούδι. 
   Ο σεβασμός μου γι’ αυτή τη μουσική πρόταση του κ. Ανδριόπουλου ήταν πάντα μεγάλος και μόλις οι χορωδοί δέχθηκαν την πρότασή μου για αφιέρωμα-και μάλιστα με την παρουσία του συνθέτη, η χαρά μου έγινε πολύ μεγαλύτερη!!! Όταν όμως βούτηξα μέσα στις μουσικές και στις παρτιτούρες του συνθέτη ,  στη θέση της μεγάλης χαράς ήρθε η μεγάλη έκπληξη, ο εντυπωσιασμός και ο θαυμασμός  για τα μυστικά που έκρυβαν όλα τα τραγούδια που εμείς «ελαφρά  τη καρδία» τραγουδάμε στις συγκεντρώσεις μας, στα σπίτια και στις ταβέρνες. Η μαγεία της γραφής, της αρμονίας, της ρυθμολογίας, της ενορχήστρωσης και η ευγένεια της μελωδίας με κατέπληξαν τόσο ώστε η κάθε προσπάθειά μου στην επεξεργασία τους για  τη χορωδία μας, να γίνει με απόλυτο σεβασμό και χωρίς υπερβολή,  με ιερότητα.
   Κύριε  Ανδριόπουλε σ’ ευχαριστούμε για την παρουσία σας αλλά και για την τεράστια προσφορά σας στην Ελληνική μουσική-ψυχή.

                                                                Για τη χορωδία Κ. Κατιώνης


Έγραψε το "Χρονόμετρο"

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *