Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ...



"Αλιεύσαμε" τα παρακάτω δημοσιεύματα
για τη συναυλία της Κυριακής
από τον τοπικό τύπο...




Πρωινή 19/5/2015

"Συνεργασία Συνωδηπόρων – Δημοτικού Ωδείου"

Η χορωδία της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Συνωδηπόροι συνεργάστηκε θαυμάσια με την ορχήστρα δωματίου του δημοτικού ωδείου Καβάλας σε μια εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο από κόσμο «Όσκαρ» το απόγευμα της Κυριακής.

Το πρώτο που μπορεί να σημειώσει κανείς, γι΄ αυτή την εκδήλωση είναι ότι ο κόσμος προσέρχονταν να την παρακολουθήσει αλλά έφευγε απογοητευμένος αφού δεν υπήρχε ελεύθερο κάθισμα για να καθίσει.

Είχαν τοποθετηθεί επιπλέον καθίσματα στους διαδρόμους της μεγάλης αίθουσας. Οι όρθιοι ήταν ένα σωρό, ενώ πολύ κόσμος ήταν και στον εξώστη της αίθουσας του Όσκαρ.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Ο κόσμος επιβράβευσε ότι είδε κι άκουσε, μ΄ ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα.

Πρώτη φορά συνεργάστηκε η χορωδία των Συνωδηπόρων με το δημοτικό ωδείο Καβάλας, ειδικότερα με την ορχήστρα δωματίου του ΔΩΚ.

Σημειώνουμε ότι η ορχήστρα δωματίου του δημοτικού ωδείου Καβάλας αποτελείται από 16 μαθητές αυτού, ηλικίας 12 έως 18 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουνε διακριθεί σε διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν οι τρεις βουλευτές, Ηλίας Ιωαννίδης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα κ.α.

Το πρόγραμμα άρχισε με την ορχήστρα δωματίου του δημοτικού ωδείου Καβάλας, στη συνέχεια  υπήρξε η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή η συνεργασία της χορωδίας με την ορχήστρα.

Σκηνοθετικά η εκδήλωση είχε μπόλικη δουλειά. Προστέθηκαν στο Όσκαρ φώτα, επεκτάθηκε η σκηνή για τις ανάγκες της ορχήστρας, ενώ άρεσε η ομοιόμορφη εμφάνιση των χορωδών, Οι γυναίκες μαύρα ρούχα και κόκκινα φουλάρια, οι άντρες μαύρα ρούχα και κόκκινες τιράντες. Σημειώνεται – όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση – ότι τα παπούτσια των γυναικών ήταν όλα δωρεά του καταστήματος υποδημάτων του Γρηγόρη Παπαδόπουλου.

Εισαγωγικά μίλησαν ο πρόεδρος της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κ. Καμπουρίδης και ο πρόεδρος του ΔΩΚ κ. Χ. Τριανταφυλλίδης.

«Με χαρά συνεργαζόμαστε με  τη χορωδία της Στέγης» είπε. «Έτσι – συμπλήρωσε κάνουμε το ωδείο εξωστρεφές». Όπως τόνισε θ΄ ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο.

Να σημειώσουμε ότι τη διδασκαλία της χορωδίας είχε κι έχει ο Γιάννης Κανάκης με τη Μαριάννα Κεσόγλου, τη διεύθυνση της χορωδίας ο Γιάννης Κανάκης. Την ορχήστρα, διδασκαλία και διεύθυνση ο καθηγητής του δημοτικού ωδείου Χρήστος Κόζαλης.

Στο πιάνο ήταν ο Γιάννης Κανάκης, ενώ τα κείμενα διάβασε ο διευθυντής του ΔΩΚ Γιούλης Παπαδόπουλος.


Πρωινή 20/5/2015

"Αγαστή μουσική συνύπαρξη"

Η οποιαδήποτε συνεργασία και σύμπραξη, όταν συνοδεύεται από γνώση, αγάπη και μεράκι, μπορεί να δώσει αποτελέσματα ουσιαστικά και θαυμαστά. Και σε πολιτιστικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Η είσοδος στο παλιό κινηματοθέατρο «ΟΣΚΑΡ» καθορίστηκε στο συμβολικό ποσό των δύο ευρώ.

Τα έσοδα δηλώθηκε ότι θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Άλλος ένας λόγος για να μοιάζει ο χώρος πολύ μικρός για να χωρέσει το πλήθος των μουσικόφιλων που προσήλθαν και δεν αποχώρησαν ακόμη κι όταν δεν βρήκαν θέση ούτε στον εξώστη. Και βέβαια, με τόση χαμένη θετική ενέργεια από υποψήφιους τηλεθεατές του τελικού του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου στην καλαθοσφαίριση, πώς να κερδίσει ο Ολυμπιακός…

Κυριακή 17 του Μάη λοιπόν, μετά τις οχτώμισι, το «χαβιαρωμένο» κινηματοθέατρο φιλοξένησε την εκδήλωση της σύμπραξης Συνδέσμου φίλων γραμμάτων και τεχνών και Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Από τη μια οι «Συνωδηπόροι» κι από την άλλη η Ορχήστρα Δωματίου, νεανική κι άψογη υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κόζαλη, με ένδεκα βιολιά, ένα τσέλο και τέσσερα παιδιά στα κρουστά. Η Υβόννη, ο Επαμεινώνδας, η Δέσποινα, ο Αντώνης, η Έλλη, η Κυριακή, η Ευαγγελία, ο Ανέστης, η Αναστασία, η Αντριάνα, οι δυο Δημήτρηδες, ο Ιωάννης, η Άρτεμις, η Αθηνά κι ο Γιώργος ήτανε οι μικροί ημίθεοι, που ένιωθες ότι σε ταξιδεύουν στο άλσος της Κλασικής Μουσικής με τα αιωνόβια δέντρα του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Βιβάλντι κι άλλων, για να γευτείς κι εσύ, ο μεγαλωμένος μέσα σε ντουζένια ανατολίτικα, λίγη από την αξία των δυτικών δρόμων.

Τις απαραίτητες γέφυρες, ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια και στη συνέχεια τα τραγούδια, πραγματοποιούσε ο Ιούλιος Παπαδόπουλος με απλότητα και σεβασμό απέναντι στα έργα των μεγάλων μουσουργών, καθώς και με εμπεριστατωμένες πληροφορίες γεμάτες ουσία και χωρίς κανένα πλατειασμό. Ένιωθες πράγματι ότι η όλη εκδήλωση αποτελούσε ένα μάθημα για αρχάριους αλλά και προχωρημένους στη μουσική παιδεία. Όλοι κάτι είχαν ν΄ αποκομίσουν από τη θαυμάσια παρουσία των πολύ αξιόλογων μικρών μουσικών.

Οι «Συνωδηπόροι» συμμετείχαν σε δύο κλασικά κομμάτια, ενισχύοντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα που προσέφερε η Ορχήστρα Δωματίου του δημοτικού Ωδείου ενώ στη συνέχεια, με τη συνοδεία του Γιάννη Κανάκη στο πιάνο, η χορωδία απέδωσε πέντε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη (από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη: «Με το λύχνο του άστρου»), Διονύσιου Λαυράγκλα («Λαλούν τ΄ αηδόνια»), Θεόφραστου Σακελλαρίδη («Η καρδιά μου πονεί για σας»), Διονύση Σαββόπουλου («Το ρεφραίν σ΄ αγαπώ») και Γιώργου Χατζηνάσιου («Πυρρίχιος» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου).

Πολύ άξιοι σολίστες, όπως η Μαριάννα Κεσόγλου, ο Γιώργος Μυτιληνός και ο Ναπολέων Κουκουζίκας, είναι όμορφο να συνεργάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα μέλη της χορωδίας που αξίζει ν΄ανεβάσει λίγο ακόμη τους μπάσους της, ώστε ν΄ αντισταθμίζονται στις πολλές και όμορφες φωνές των κοριτσιών και ιδιαίτερα των νεαρών ταλέντων όπως είναι τα τρία Έψιλον, η Ελένη, η Έλλη κι η Ευρώπη. Το κοινό έδειξε πολλές φορές τον ενθουσιασμό του με ισχυρό και ηχηρό χειροκρότημα. Οι «Συνωδηπόροι» ανταπέδωσαν μ΄ ένα δώρο επιλόγου, τον «Μύθο» του Μάνου Χατζηδάκι.

Στην όμορφη βραδιά συνέβαλαν και οι αφανείς – ως συνήθως – Μάκης Παυλίδης και Σαράντης Μιντζιρίκης στους φωτισμούς. Είναι κρίμα που τέτοιες εκδηλώσεις δεν επαναλαμβάνονται. Το κοινό της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής διψάει για ποιοτικές εκδηλώσεις. Και βέβαια χρειάζεται να ενημερώνεται πληρέστερα γι΄ αυτές.

Καλή συνέχεια, φίλοι!

ENA CHANNEL 18/5/2015



"Συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου του Ωδείου Καβάλας σε συνεργασία με τη χορωδία ΣΥΝΩΔΗΠΟΡΟΙ"






1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σε όλους! Αξιόλογη προσπάθεια και όμορφο και ιδιαίτερο το αποτέλεσμα.Συγχαρητήρια στους δασκάλους και μαέστρους. Σοβαρά και σωστά τα σχόλια των εφημερίδων. Μπράβο και στους αξιόλογους σολίστες οι οποίοι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ με τα υπόλοιπα μέλη της χορωδίας....Ναι και μπράβο τους, μα υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες φωνές που δεν αναφέρθηκε το όνομά τους όπως και κάποιες φωνές που ίσως κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Εδώ μιλάμε να ομαδική δουλειά, άς την επαινέσουμε λίγο και αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *