Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: "Wintergatan Marble Machine"



The Wintergatan
 marble Machine

...όταν ο ανθρώπινος νους
δεν μπορεί να ηρεμήσει!


[marble: βόλος, μπίλια]


Ένας Σουηδός μουσικός, το 2014 οραματίστηκε  κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει. Δημιούργησε ένα τεράστιο, χειροποίητο μουσικό κουτί, το οποίο λειτουργεί εξολοκλήρου με βόλους!




Η "μηχανή βόλων Wintergatan", που δημιουργήθηκε από τον Martin Molin, παίζει ξυλόφωνο, μεταλλόφωνο, ντράμς, μπάσο, κύμβαλα και μια ολόκληρη σειρά άλλων οργάνων χρησιμοποιώντας βόλους. Τροφοδοτείται με χειροκίνητο στρόφαλο (μανιβέλα) και χρησιμοποιεί 2.000 σφαιρίδια από χάλυβα με ένα πολύπλοκο σύστημα διοχέτευσης και προγραμματισμού. Οι χαλύβδινες μπάλες πέφτουν επάνω στα περίπλοκα κλειδιά εξαρτήματα, ώστε να ακουστούν οι μοναδικοί ήχοι.



Η μηχανή βόλων χρειάστηκε περισσότερο από 12 μήνες για να συναρμολογηθεί, αφού αποτελούνταν από 3.000 μεμονωμένα χειροποίητα κομμάτια. Ο Molin είχε δηλώσει αρχικά ότι θα ολοκληρώσει το έργο του σε δύο μήνες, όμως όταν συνειδητοποίησε ποια ήταν η δουλειά που είχε να κάνει, αναθεώρησε.

Το βίντεο της μηχανής βόλων Wintergatan, έχει προβληθεί πάνω από 115 εκατομμύρια φορές στο YouTube από τότε που μεταφορτώθηκε για πρώτη φορά, την 1η Μαρτίου 2016.

Ο πολυμήχανος Martin Molin ωστόσο, δεν έμεινε στο αρχικό δημιούργημά του! Κοντεύει ήδη να τελειοποιήσει το διάδοχο όργανό του, το Marble Machine X, με πλήθος βελτιώσεων σε εμφάνιση, ήχους και... πολυπλοκότητα!



Η κατασκευή ενός πολυοργάνου σαν το Marble Machine προϋποθέτει άριστες γνώσεις μηχανικής και μουσικής ταυτόχρονα! Ο Molin παίζει σχεδόν όλα τα γνωστά όργανα, καθώς και αρκετά από τα παράξενα που σας παρουσιάζουμε μέσα από τη σειρά δημοσιεύσεων του synodhporoi.blogspot.gr

Δείτε δυο μοναδικά βίντεο με τον κατασκευαστή της "Μηχανής βόλων" να εξηγεί πως λειτουργεί το κάθε κομμάτι της!


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η Marble Machine - Μέρος 1







ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η Marble Machine - Μέρος 2








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *