Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"ΑΠ' ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ" - Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι...

Η περίπτωση της "ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ"
του πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου,
ταξιδεύει το "Μεγάλο Αλεξανδρινό"
στην Ελλάδα και στον κόσμο...





Ονομάζομαι Μπάμπης Κουλούρας. (τον κύριο Μπάμπη το γνωρίσαμε το Καλοκαίρι στη Σύρο, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ερμούπολης)

Είμαι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Δημοσιογράφος - Διευθυντής Προγράμματος της Αιγαίο Τηλεόρασης, του Δημοτικού καναλιού, επικεφαλής της ομάδας ΚΑΒΑΦΗΣ και της πολυταξιδεμένης παράστασης "Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - ΑΠ' ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ", την οποία έχω σκηνοθετήσει και έχω επιμεληθεί τα κείμενά της. 

Γεννήθηκα και ζω στη Σύρο από τις 14/7 του 1947 όπου διάγω την έβδομη εφηβεία μου. Από τα παιδικά μου χρόνια αγάπησα την ποίηση του ΚΑΒΑΦΗ. Μεγαλώνοντας ανακάλυπτα ότι μπορώ να απαγγέλω δεκάδες ποιήματά του απ' έξω. Όταν απαγγέλω ΚΑΒΑΦΗ με διακατέχει μια ανείπωτη αίσθηση· είναι σα να γεννάω από το βαθύτερο είναι μου κάθε λέξη του ποιήματός του. Όλη μου αυτή την αγάπη για τον ΚΑΒΑΦΗ την "μετακύλησα" και στους φίλους μου, που σήμερα αποτελούν την ομάδα ΚΑΒΑΦΗΣ του Π.Σ. ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ. Πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους και μουσικούς που χωρίς αυτούς δεν θα τολμούσα την πραγματοποίηση της παράστασής μας "Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ", στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αισθάνομαι υπερήφανος που η ομάδα μας, ομάδα της Σύρου, ομάδα της Ελληνικής Περιφέρειας, έχει ταξιδέψει τον ΚΑΒΑΦΗ, έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές του κόσμου, σε τόσο πολλούς τόπους. Είχα πάντα την επιθυμία να κάνω ένα αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό. Η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα το 2006 όπου και ξεκίνησε η "περιπέτεια" της ομάδας ΚΑΒΑΦΗΣ στο γραφικό χωριό Κίνι της Σύρου, όπου δώσαμε την πρώτη παράστασή μας υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στις 9-8-2006 με τίτλο "Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ".

Πάνω από 500 άνθρωποι ήρθαν ν'ακούσουν για τον ΚΑΒΑΦΗ. Τα σχόλια και οι κρίσεις ήταν πάνω από κάθε προσδοκία. Ο γνωστός δημοσιογράφος και πνευματικός άνθρωπος Γιώργος Σαββίδης, που παρακολούθησε την παράστασή μας, έγραψε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" στις 3-9-2006: ..."για μένα ήταν η πιο ολοκληρωμένη βραδιά που έχω παρακολουθήσει για το μεγάλο Αλεξανδρινό". Τι ήταν να το γράψει αυτό ο μεγαλόθυμος δημοσιογράφος ; καβαλήσαμε παρευθύς το καλάμι και εξορμήσαμε για να ζητήσουμε ''τους επαίνους των Δήμων και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ'ανεκτίμητα εύγε".

Μερικές από τις αφίσες των παραστάσεων "ΑΠ'ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ"

Στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους παρουσιάσαμε τον ΚΑΒΑΦΗ στο Αμφιθέατρο "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ" για τους Συριανούς και τους Αιγυπτιώτες Έλληνες της Αθήνας, τους πιο ευσυγκίνητους Έλληνες στη ποίηση του ΚΑΒΑΦΗ. Η υποδοχή του αφιερώματός μας στον ποιητή υπήρξε ενθουσιώδης. Γι'αυτή μας την παράσταση έγραψε ο κ. Γιώργος Οικονομίδης, Α' Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

"... τολμώ να τονίσω ότι από όλες τις παρουσιάσεις τις οποίες έχω παρακολουθήσει στη φιλολογική μου σταδιοδρομία, η δική σας υπήρξε η αρτιότερη, η εκδήλωση εκείνη που παρουσίαζε με συναρπαστικό τρόπο το ποιητικό έργο του Καβάφη σε όλες του εκφάνσεις. Η μουσική και η άριστη απαγγελία υπήρξαν ασύγκριτες. Σε κάθε περίπτωση νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής, όπως και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Ε., όλοι οι Αιγυπτιώτες, ως και οι Φίλοι μας Συριανοί, γιατί εκείνο το βράδυ μας χαρίσατε απλόχερα στιγμές ποιητικής έκφρασης και πολιτιστικής ανάτασης και γι'αυτό σας είμαστε ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε".

Την ίδια βραδιά ο εκ των κληρονόμων του ΚΑΒΑΦΗ κ. Μπάμπης Τρεχαντζάκης με ασυγκράτητη συγκίνηση και αυθορμητισμό δήλωσε ότι το σημερινό ήταν ότι καλλίτερο έχει παρακολουθήσει για τον Αλεξανδρινό. Μάλιστα ως απόδειξη της ικανοποίησής του μου χάρισε ένα από τα σπάνια μονόφυλλα του ΚΑΒΑΦΗ . Αυτή η επιτυχία μας στους Αιγυπτιώτες Έλληνες μας άνοιξε το δρόμο προς την Αλεξάνδρεια. Έτσι καλεσμένοι από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ανεβάσαμε την παράστασή μας στις 13 Απριλίου του 2007 στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στην οδό Λέψιους και στις 14 Απριλίου στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ενώ στις 11-10-09 στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.  

Μερικές ακόμη από τις αφίσες των παραστάσεων "ΑΠ'ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ"...
Μέχρι και σήμερα η ομάδα μας έχει δώσει 51 παραστάσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ το ταξίδι συνεχίζεται...

Στην παράστασή μας ακούγονται 11 τραγούδια σε στίχους του Ποιητή και σε μουσική Χατζηδάκι, Μικρούτσικου, Μούτση, Μάλαμα, Παπαδημητρίου, Νικολόπουλου, Ρεμπούτσικα, και Κουλούρα.

10 τραγούδια ερμηνεύουν με τη μοναδική τους φωνή η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, η Ελπίδα Γαδ και ένα τραγούδι εγώ.  Τα τραγούδια συνοδεύουν οι μουσικοί Νίκος Ρούσσος πιάνο, Ζαννής Μαραγκός κιθάρα, Βαγγέλλης Αραγιάννης μπάσο, Αντώνης Κονσολάκης μαντολίνο, Νίκος Απέργης φυσαρμόνικα - ακορντεόν, Μάκης Πρίντεζης κιθάρα, Γεωργία Λίτσα σαντούρι, Ρεγγίνα Σοφού βιολί και Σοφία Σερέφογλου φλάουτο,  ενώ έχουν συνεργαστεί με τη ομάδα εξαιρετικοί μουσικοί των οποίων τα βιογραφικά υπάρχουν διαθέσιμα στο blog μας. Η Νικολέττα Ρούσσου αφηγείται στιγμές από τη ζωή του Ποιητή, σχόλια και κριτικές για το έργο του. Ενδιάμεσα απαγγέλλω από στήθους 20 ποιήματα του Αλεξανδρινού, διαφορετικά κάθε φορά. 

Η παράστασή μας διαρκεί μιάμιση ώρα περίπου.

Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις μας, όταν υπάρχει εισιτήριο, πηγαίνουν εξ'ολοκλήρου σε φορείς και οργανώσεις, με σκοπό την ενίσχυση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και μάλιστα αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Οι συντελεστές της παράστασης δεν αξιώνουν καμία προσωπική τους αμοιβή. 

Όσοι από σας συμμερίζεστε τη λατρεία μας για τον ΚΑΒΑΦΗ ελάτε να συμπορευθούμε σ'αυτή τη περιπέτεια μας, που ξεκίνησε κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2006.



Γίνετε Φίλοι της ομάδας ΚΑΒΑΦΗΣ. Δώστε μας θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τη περιπλάνησή μας στο κόσμο, με ένα καλοπροαίρετο, αγαπητικό σας λόγο.

Αγαπητοί φίλοι,

πιστεύουμε ότι μέσα στην πολύμορφη κρίση της πατρίδας μας και του κόσμου ο ΚΑΒΑΦΗΣ σήμερα είναι πιο απαραίτητος παρά ποτέ. Εμείς ταπεινοί ταξιδευτές των ποιημάτων του δεν αναλύουμε τα υψηλά νοήματά τους. Εμείς απλά τον λατρεύουμε "Απ' έξω και τραγουδιστά".

[Μπάμπης Κουλούρας]


Εμείς που γνωρίσαμε τον Μπάμπη Κουλούρα, γοητευτήκαμε από την υπέρμετρη λατρεία της ομάδας του στον Κ.Π.Καβάφη και τον ασύγκριτο επαγγελματισμό τους.

Ως ελάχιστη ένδειξη θαυμασμού και ως άνθρωποι σχετιζόμενοι με τις τέχνες και τον πολιτισμό,
θα επιχειρήσουμε να φέρουμε την "ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ" και στην πόλη μας.

Ίσως έτσι παραδειγματιστούμε όλοι μας από άτομα τόσο αξιόλογα όπως αυτούς...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *