ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Η χορωδία στην αρχική της μορφή δημιουργήθηκε από μια ομάδα μουσικόφιλων χορωδών, οι οποίοι το 2008 συγκεντρώθηκαν για να συγκροτήσουν τη νέα χορωδία πιο διευρυμένη, ανοιχτή, σε όλους τους Καβαλιώτες. Βρήκαν στέγη στο "Σύνδεσμο φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας" και σε πολύ σύντομο χρόνο η χορωδία αριθμούσε 50 μέλη, παίρνοντας το όνομα "ΣυνΩΔΗπόροι" εκ του προφανούς λογοπαιγνίου με τη λέξη "ωδή".

Από το Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι σήμερα τη χορωδία έχει αναλάβει ο μουσικός Γιάννης Κανάκης, ο οποίος με τη βοήθεια του πιάνου "κουρδίζει" τους χορωδούς κάθε απόγευμα Δευτέρας. Από τη χρονιά αυτή, η χορωδία αλλάζει ύφος, αποκτώντας τεχνική και συνοχή, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου, ο οποίος διασκευάζει με απαράμιλλη τεχνική & δημιουργικότητα κομμάτια για τέσσερις και πλέον φωνές!

Από το 2015 κι έπειτα, ο χαρακτήρας της χορωδίας έγινε περισσότερο εξωστρεφής, γεγονός που έκανε τους ΣυνΩΔΗπόρους γνωστούς κι έξω από τα όρια της περιφέρειας. Έτσι, οι ΣυνΩΔΗπόροι τον Ιούνιο του 2015 είχαν την τιμή να παρευρεθούν στο ιστορικό θέατρο "Απόλλων" της Ερμούπολης, καθώς και μερικούς μήνες αργότερα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, κατόπιν προσκλήσεων αντίστοιχων φορέων. Κορυφαία δε στιγμή, αποτελεί ως τώρα, η μεγάλη συναυλία της χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπράττοντας με το συνθέτη Νότη Μαυρουδή, τη Νένα Βενετσάνου και το Γιώργο Τοσικιάν, σε ένα αφιέρωμα για τα "50 χρόνια τραγουδιών" του συνθέτη.

To Φθινόπωρο του 2017 οι ΣυνΩΔΗπόροι συμπράττουν με τον καταξιωμένο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα, πραγματοποιώντας μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στην Ανατ.Μακεδονία & Θράκη, οι οποίες συνεχίζονται ως το Δεκέμβριο του 2018.

Τον Απρίλη του 2018 οι ΣυνΩΔΗπόροι αποφασίζουν την αποχώρησή τους από το Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και την αυτονόμησή τους μέσω της ίδρυσης του Σωματείου "Χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι Καβάλας".

Ο Ιούλιος του 2019 υπήρξε συναρπαστικός για την πορεία της χορωδίας, αφού η συνεργασία με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό απογείωσε την απόδοση των ΣυνΩΔΗπόρων. Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού, επεξεργασμένες για χορωδία από το Γιάννη Κανάκη, μάγεψαν τους θεατές στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη, καθώς και -δις- στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου της Καβάλας (αφού ο καιρός ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων). Ο "Μυστικός Κήπος" του Νίκου Κυπουργού, μαζί με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, αποτελούν ως τώρα την κορυφαία στιγμή του πολυφωνικού συνόλου "ΣυνΩΔΗπόροι".

Το Φεβρουάριο του 2020 οι ΣυνΩΔΗπόροι πραγματοποίησαν την τελευταία (προ-COVID) ζωντανή παράσταση στην Καβάλα, σε συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη Πασχάλη Τόνιο και τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό, με τίτλο "Όταν η μουσική αγκαλιάζει την ποίηση". 

Για την μετά-COVID εποχή και την περίοδο 2022-2023 οι ΣυνΩΔΗπόροι έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικής σύλληψης αφιέρωμα στους δυο μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, το Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη, με τις πρώτες συναυλίες να προγραμματίζονται για το Μάιο του 2023. 

Τις τελευταίες εξέχουσες εμφανίσεις και τη γενικότερη εικόνα, οι ΣυνΩΔΗπόροι τις οφείλουν κατά ένα μεγάλο μέρος στον εξαίρετο μουσικό, ευφάνταστο πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο τους Γιάννη Κανάκη.





Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *