Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: Χάνγκ (Hang)


Συνεχίζοντας το ταξίδι
στον κόσμο των περίεργων
μουσικών οργάνων,
να σας γνωρίσουμε
το Hang




Αυτό το σκεύος που βλέπετε στη φωτογραφία, ονομάζεται Hang. Ανήκει στην κατηγορία των ιδιόφωνων οργάνων και είναι κρουστό. Τι είναι τα ιδιόφωνα όργανα; είναι αυτά, των οποίων η ηχοπαραγωγή οφείλεται στην δόνηση του σώματός τους, αυτού καθαυτού (από τα αρχαιοελληνικά ἴδιος + φωνή). Όπως για παράδειγμα η καμπάνα μιας εκκλησίας.

Εμπνευστές του Hang είναι οι Felix Rohner και Sabina Scharer από την Ελβετία. Η εταιρία τους ονομάζεται PANArt Hangbau AG και για αυτό μερικές φορές μπορεί να τύχει να ακούσεις το Hang να αποκαλείται και ως PAN drum ή Hang drum, κάτι όμως που απογοητεύει τους ίδιους τους εφευρέτες του, οι οποίοι προτιμούν να το αποκαλούν απλά Hang, και αυτό όχι από βίτσιο, αλλά επειδή η λέξη hang σημαίνει χέρι στην γερμανική διάλεκτο της Βέρνης, και το χέρι είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρίας.

Το Hang αποτελείται από 2 μισά κελύφη, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από νιτριδωμένα φύλλα χάλυβα, κολλημένα στην περίμετρό τους, αφήνοντας το εσωτερικό κούφιο και δημιουργώντας το σχήμα UFO. Φυσικά η πάνω και η κάτω πλευρά διαφέρουν. Η κορυφή (Ding) έχει σφυρηλατημένη μια νότα στο κέντρο της, και επτά ή οκτώ πεδία τονικότητας, σφυρηλατημένα γύρω από το κέντρο. Το κάτω μέρος (Gu) είναι επίπεδο και έχει μια τρύπα στο κέντρο, η οποία όταν «χτυπηθεί», το στεφάνι, βγάζει μια συντονισμένη νότα, λειτουργώντας ως ηχείο.




Το Hang είναι αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών πάνω στο steel pan και σε άλλα όργανα, και χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές αρχές με το steel pan, όμως λίγο τροποποιημένες, ώστε να ενεργεί, ως αντηχείο Helmholtz. Αν αποφασίσεις να το προμηθευτείς ωστόσο, πρέπει να ξέρεις, ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι Hang για να διαλέξεις, κατασκευασμένοι από διαφορετικά υλικά και σε διαφορετικές τονικότητες. Το μεγάλο του μειονέκτημα πάντως, όπως θα ανακαλύψεις και μόνος σου, είναι η υψηλή τιμή του, η οποία όμως συνάδει με τον ιδιαίτερο χειροποίητο τρόπο κατασκευής του!

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΟΣΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ HANG...




Ο οργανοπαίχτης του Hang το τοποθετεί συνήθως οριζόντιο στην ποδιά του ενώ κάθεται, ενώ εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί σε σταντ ή να κρατηθεί κάθετο. Οι ήχοι και οι νότες παράγονται από την κρούση των δακτύλων και των χεριών είτε στις λακουβίτσες είτε και στο υπόλοιπο μεταλλικό σώμα του Hang και ανάλογα με την τεχνική και την ικανότητα του κάθε οργανοπαίχτη παράγονται ήχοι μεγάλης ποικιλίας σε χροιά και τονικότητα. Φυσικά, οι μουσικοί που παίζουν Hang είναι αυτοδίδακτοι, αφού το όργανο αυτό δεν διδάσκεται σε κανένα ωδείο..


  



Αν και νέο όργανο, έλκει την έμπνευσή του από τις εθνομουσικολογικές μελέτες των κατασκευαστών σε κρουστά όργανα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ μουσικής της Φρανκφούρτης το 2001. Οι κατασκευαστές τροποποίησαν το όργανο το 2006 (2ης γενιάς Hang) προσθέτοντας μπρούτζινα στοιχεία στο ατσάλινο σώμα ενώ την άνοιξη του 2008 ανακοίνωσαν την κατασκευή του Integral Hang με αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις στις τονικότητες σε σχέση με τα προηγούμενα. Σε κάθε Hang αναγράφεται στο κάτω καπάκι “Gu” κοντά στον “ισημερινό” που ενώνονται τα δύο καπάκια το λογότυπο της PANArt, το Serial Number του κομματιού, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής του και οι υπογραφές των κατασκευαστών.



Τι γίνεται όταν θέλει κάποιος να αποκτήσει ένα Hang; Μέχρι το 2006, το Hang δεν ήταν πολύ γνωστό και μπορούσε σχετικά εύκολα να αποκτηθεί κατόπιν παραγγελίας. Όταν όμως άρχισε να γίνεται γνωστό (κυρίως μέσα από το youtube) η ζήτηση άρχισε να ξεπερνά την παραγωγή ενός μικρού εργαστηρίου και οι κατασκευαστές σταμάτησαν τις πωλήσεις Hanghang (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι ο πληθυντικός του Hang…) μέσω εμπόρων και απαιτούσαν από τους ενδιαφερόμενους να στείλουν ταχυδρομικά μια επιστολή που να ζητούν την αγορά ενός Hang και να τους βάζουν σε λίστες αναμονής στις οποίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσοι στέλνουν επιστολή θα αποκτήσουν και το όργανο. Άρχισαν πλέον να επιλέγουν την πελατεία τους και από το ύφος των επιστολών αλλά και ζητώντας ραντεβού από τους υποψήφιους αγοραστές. 

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο που άρχισαν να κατασκευάζουν παρόμοια Hanghang, όπως στη Βραζιλία και σε άλλες περιοχές.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΙΡΤΟΥΟΖΩΝ Hangers











Στο YouTube υπάρχουν και πολλά εκπαιδευτικά videos για αρχάριους Hangers...













artcoremagazine.gr
wikipedia.org
YouTube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *