Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ακούστε ένα δείγμα απίστευτης χορωδιακής τελειότητας! [video]

Αξιόλογες χορωδίες
 υπάρχουν πολλές. 
Σίγουρα όμως δεν
 έχετε ξανακούσει
 κάτι τόσο άψογο!



Η "Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου" είναι μια  a cappella χορωδιακή σύνθεση από τον Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) και πιο συγκεκριμένα είναι το έργο 41, που συνέθεσε το 1878. Αποτελείται από τμήματα κειμένων της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου, που είναι και η γνωστότερη από τις λειτουργίες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Η σύνθεση αυτή του Τσαϊκόφσκι αποτελεί τον πρώτο "ενοποιημένο μουσικό κύκλο" της συγκεκριμένης λειτουργίας. Το Νο 6 του παραπάνω έργου είναι ο "Ύμνος των Χερουβείμ" που σας παραθέτουμε. Η εκτέλεση είναι από τη Χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ το 1998 και αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα τελειότητας! 

Απολαύστε το...



Ο Τσαϊκόφσκυ, γνωστός κυρίως για τις συμφωνίες, τις συναυλίες και τα μπαλέτα του, ενδιαφέρθηκε βαθιά για τη μουσική και τη λειτουργία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1875 συνέταξε ένα συνοπτικό βιβλίο αρμονίας που προορίζεται να διευκολύνει την ανάγνωση ιερών μουσικών έργων στη Ρωσία.


Πηγή: Μ.Κεσόγλου


Λίγα λόγια για τον Τσαϊκόφσκι...

Ο Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι 1840 –  1893 ήταν Ρώσος συνθέτης της Ρομαντικής Εποχής. Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η Λίμνη Των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, Η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.

Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Η εκπαίδευση που έλαβε τον προετοίμασε για δημόσιο υπάλληλο, παρά την πρώιμη μουσική ανάπτυξη που είχε επιδείξει. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς του αποφάσισε να ακολουθήσει σταδιοδρομία στη μουσική και το 1862 μπήκε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1865. Αυτή η τυπική εκπαίδευση, με πολλές επιρροές από τη Δύση, τον ξεχώρισε από τη σύγχρονή του εθνικιστική κίνηση, υλοποιημένη από μια ομάδα νεαρών Ρώσων συνθετών γνωστοί ως Η Ομάδα των Πέντε, με τους οποίους ο Τσαϊκόφσκι είχε μια ανάμικτη επαγγελματική σχέση καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.



Περισσότερα για τη ζωή του συνθέτη δείτε ΕΔΩ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *