Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΚΕΛΟΜΑΙ ΣΕ ΓΟΓΓΥΛΑ - Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας



Ακούστε το τραγούδι 
του Μάνου Χατζιδάκι 
σε ποίηση της Σαπφούς...






Από τη συμμετοχή των ΣυνΩΔΗπόρων στην εκδήλωση εορτασμού της ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στις 8 Απριλίου 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και το Δήμο Καβάλας.






Το ποίημα "ΚΕΛΟΜΑΙ ΣΕ ΓΟΓΓΥΛΑ" της αρχαίας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, μελοποιήθηκε από το Μάνο Χατζιδάκι και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ" [1972], ερμηνευμένο σε πρώτη εκτέλεση από την Φλέρυ Νταντωνάκη. 

«Μουσικά, το άλμπουμ έχει έναν απίστευτο πλούτο στιχουργικό και μουσικό. Ο Χατζιδάκις επέλεξε διάφορους ποιητές με τρόπο που αναδεικνύει τη διαχρονική διάσταση και τις πολλές όψεις της ποίησης. Τα μελοποίησε και τα ενορχήστρωσε, δε, με τέτοιον ευφυή και εμπνευσμένο τρόπο, που η μουσική περιγράφει με ακρίβεια τους στίχους» λέει ο Μ. Λογιάδης. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διασκευή του Γιάννη Κανάκη που ακούσαμε παραπάνω, καθώς είναι η μοναδική επεξεργασία για 4 φωνές που έχει πραγματοποιηθεί και ερμηνευτεί από χορωδία. Για άλλη μια φορά ο Καβαλιώτης μουσικός ξεδίπλωσε το ταλέντο του στη πολυφωνική σύνθεση, αυτή τη φορά σε ένα ιδιαίτερο μουσικά και στιχουργικά κομμάτι...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *