Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

6 Ψυχολογικά και Σωματικά Ωφέλη του Χορωδιακού Τραγουδιού


Διαβάστε τι προσφέρει 
σε έναν άνθρωπο το 
χορωδιακό τραγούδι...
Καιρός να το δουν 
όλοι με άλλο μάτι...


Το άρθρο αυτό του Τζόρνταν Σμιθ (Jordan Smith) 
δημοσιεύτηκε στο CMUSE και μεταφράστηκε 
από το Συμεών Λαγόπουλο.

Μελέτες έχουν δείξει εδώ και κάποιο καιρό ότι το τραγούδι σε μια χορωδία έχει τεράστια οφέλη για την σωματική και πνευματική ευημερία, οδηγώντας κάποιους να κάνουν εκστρατεία για να συνταγογραφείται ως θεραπεία σε ιατρικές περιπτώσεις. Επιπροσθέτως, πρόσφατα στοιχεία από μια μελέτη υποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη σχετικά με το χορωδιακό τραγούδι τα οποία βρίσκονται μόνο σε αυτή την απασχόληση.

Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά σε κάποια από τα πλεονεκτήματα του τραγουδιού σε ομάδα.


Ενδυναμώνει το αίσθημα της σύμπνοιας

Μια μελέτη με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νικ Στιούαρτ (Nick Stewart) από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που μετέχουν σε μια χορωδία απολαμβάνουν ένα μεγαλύτερο αίσθημα σύμπνοιας και το να είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας περισσότερο από άλλους που ασχολούνται με διαφορετικές κοινωνικές δραστηριότητες. Οι μελετητές σύγκριναν τρεις ομάδες ανθρώπων, μία εκ των οποίων ασχολιόταν με το χορωδιακό τραγούδι, η μία με τη μονωδία, και η τρίτη φτιάχτηκε με μέλη από αθλητικές ομάδες. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι τα μέλη χορωδιών ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα αυτονομίας από τα μέλη των αθλητικών ομάδων και τους σολίστες, αλλά ο Στιούαρτ σημείωσε ότι αυτό ίσως είναι ένα τίμημα που αξίζει, ειδικά σε μια κοινωνία που πολύ συχνά εστιάζουμε στις προσωπικές μας ζωές παρά σε ευρύτερους, συνεργατικούς στόχους.


Ομαλοποιεί τον παλμό της καρδιάς

Μελετητές ανακάλυψαν ότι τα μέλη μιας χορωδίας είδαν τους παλμούς των καρδιών τους να χτυπάνε σε αρμονία σε σχέση με την ταχύτητα της αναπνοής τους. Οι παλμοί της καρδιάς επηρεάζονταν απευθείας από τη μελωδία της μουσικής, και οι παλμοί από εκείνους που εξετάστηκαν ανέβαιναν και έπεφταν συγχρόνως, όταν τραγουδούσαν ως ομάδα. Η μελέτη βασίστηκε σε συμμετέχοντες ηλικίας 15 – 18 χρονών που εξετάστηκαν από μελετητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμπορκ. Η μείωση της μεταβλητότητας των παλμών της καρδιάς σας έχει θετική επιρροή στην υγεία σας. Σημειώθηκε επίσης ότι, η ικανότητα του χορωδιακού τραγουδιού να ρυθμίζει ένα νεύρο υπεύθυνο για τα συναισθήματα και την επικοινωνία με άλλους, ενδυναμώνει το αίσθημα της συνεργασίας.  


Μειώνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Ένας αριθμός μελετών έχουν δείξει οφέλη του τραγουδιού στην πνευματική υγεία. Μια μελέτη που διήρκεσε ένα χρόνο και περιλάμβανε άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, βρήκε ότι κάποια από αυτά δεν ανταποκρινόταν πια σε αυτή τη διάγνωση μετά την ενασχόλησή τους με μια χορωδία. Άλλες μελέτες έχουν σημειώσει την επιρροή που έχει το ομαδικό τραγούδι στην αύξηση των επιπέδων την οξυτοκίνης, που βοηθάει στον έλεγχο του άγχους και της έντασης.


Βελτιώνει τα συμπτωμάτα του Πάρκισον και των πνευμονικών νοσημάτων

Οι μελετητές του πανεπιστημίου Κάρντιφ αποκάλυψαν στοιχεία το 2012 που δείχνουν ότι οι ασθενείς καρκίνου του πνεύμονα που ασχολούνται με το χορωδιακό τραγούδι είχαν μεγαλύτερη ικανότητα εκπνοής από ανθρώπους που δεν ασχολούνταν. Ο καθηγητής μουσικής Μπρένβιλ Χάνκοξ (Brenville Hancox) ίδρυσε τις “Γαλιάντρες” (Skylarks), μια χορωδία που στοχεύει σε ανθρώπους με Πάρκινσον. Ένας από τους συμμετέχοντες στην χορωδία εξήγησε πως η φωνή του είχε ενδυναμωθεί, παρά το ότι είχε λάβει την διάγνωση για το Πάρκινσόν του πριν πέντε χρόνια. Λόγοι για την βελτίωση φαίνεται να είναι η βαθιά αναπνοή και η εκτενής χρήση των φωνητικών χορδών.


Βελτιώνει το αισθήμα της κοινωνικής ευημερίας

Η μελέτη του Στιούαρτ (Stewart) βρήκε ότι αυτοί που μετέχουν σε χορωδιακό τραγούδι ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά κοινωνικής ευημερίας από τους μονωδούς, σε μια από τις μετρήσεις. Ωστόσο, τα ποσοστά για τους χορωδούς και τους παίκτες αθλητικών ομάδων ήταν τα ίδια, υποδεικνύοντας ότι εφόσον κάνεις κάτι σε μια ομάδα, θα αποδειχθεί το ίδιο ωφέλιμο για το αίσθημα της κοινωνικής ευημερίας.



Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής;

Μπορεί στην αρχή να ξαφνιαστείτε λίγο βλέποντας ότι υποστηρίζουμε αυτό ως ένα όφελος του χορωδιακού τραγουδιού. Αλλά μια συνδυαστική έρευνα από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ (Harvard) και Γέιλ (Yale) που εκδόθηκε το 2008 βρήκε όντως ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα από μια ομάδα ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια χορωδία στο Κονέκτικατ.


Και αν, αφού διαβάσατε όλα αυτά, δεν είστε εντελώς σίγουροι ή σκέφτεστε ότι απλά δεν είστε αρκετά καλοί, ε λοιπόν αυτό δεν είναι δικαιολογία! Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, ακόμα και αν η ποιότητα του τραγουδιού που παράγεται είναι “μέτρια”, τα συναισθηματικά, κοινωνικά και γνωστικά οφέλη πάλι προκύπτουν, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πράγματι ανταμοιβή ακόμα και μόνο για την συμμετοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *