Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΙΑ, ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛ ΓΙΑ ΞΑΡΤΙΑ...


Ανάμεσα στα χιλιάδες καραβάκια των ευχών φέτος, 

παραμονή της Αγ.Βαρβάρας στη Δράμα,

ήταν και το καραβάκι των ΣυνΩΔΗπόρων!


Οι ΣυνΩΔΗπόροι τιμώντας το υπέροχο έθιμο, καθέλκυσαν το δικό τους καραβάκι στα νερά της Αγίας Βαρβάρας Δράμας, με την ευχή να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα υγιείς και αλώβητοι σε κάθε επίπεδο!





Η ιδέα για τη συμμετοχή ανήκει στο νέο Δ.Σ. των ΣυνΩΔΗπόρων, το οποίο επιμελήθηκε και την όμορφη κατασκευή! 

Με παρτιτούρες για πανιά, κλειδιά του Σολ για ξάρτια, το καραβάκι έλαμψε στα νερά της Αγ.Βαρβάρας... 

















Και του χρόνου...!


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας.

Η περιοχή πλημμύρισε με νερό, κι έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη, με τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας στα σπλάχνα της, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο. Έτσι, από τότε εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι αφήνουν τα φωταγωγημένα καραβάκια τους στα ήρεμα νερά της λίμνης, ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, προσφέροντας μοναδικό θέαμα το σούρουπο. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *