Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ξεσκονίζοντας την ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ...




Η «ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»
 ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ !







Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πορείας, και με εξέχουσα θέση στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης μας, το Art Cafe Bar «ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» τερματίζει τη λειτουργία του στο κτίριο όπου στεγαζόταν έως τώρα και ανανεώνει το ραντεβού του με τους φανατικούς της αίσθησης και της αισθητικής που απέπνεε ο χώρος θαμώνες του, σε νέο πλέον στέκι από την επόμενη χειμερινή σεζόν!


Η δεδομένη αγάπη του κόσμου και η επιμονή και αφοσίωση των υπευθύνων της δεν ήταν αρκετά για να αντιπαλέψουν τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά και το ελάχιστο εμπορικά ωφέλιμο χρονικό διάστημα (μόλις 5 μήνες το χρόνο!) λειτουργίας του λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, παράγοντες που αφενός καθορίζουν τα ήδη υψηλά λειτουργικά έξοδα μιας ανάλογης επιχείρησης και αφετέρου ευνοούν ισόγεια καταστήματα με άμεση πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο.


ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πόσα όμως, αλήθεια, είδαν τα μάτια της Ρόζας; Μέσα απ' το ευμέγεθες κάδρο, η επιβλητική φιγούρα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, που καταλάμβανε σταθερά και μόνιμα δεσπόζουσα θέση στο χώρο, είδε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, αν και εντελώς διαφορετικά απ' αυτά που γνώρισε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα σε Πολωνία, Ελβετία και Γερμανία: λογοτεχνία, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, φωτογραφία, μουσική. Εναλλαγές πολιτιστικής έκφρασης, μα πάνω απ' όλα ατένιζε καθημερινά τους δεκάδες Καβαλιώτες να απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους συζητώντας για πολιτική και πολιτισμό ή απλώς χαλαρώνοντας και διαβάζοντας την εφημερίδα τους υπό τους ήχους των πνευστών του Cab Calloway ή του C.W. Stoneking, που μπορεί κάλλιστα να είχαν διαδεχθεί τη γλυκύτητα του ηχοχρώματος του βιολιού της Καραΐνδρου, τους Purple ή τους Floyd (ποτέ δεν ήξερες τι επρόκειτο να ακούσεις!).

Το μόνο που δεν μπόρεσε να δει η Ρόζα είναι τα ευφάνταστα δίστιχα και τρίστιχα, λιτή αποτύπωση εντυπώσεων των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών για το χώρο και τους οικοδεσπότες της Παλιάς Βιβλιοθήκης, τα γκράφιτι με μαύρο μαρκαδόρο πάνω στην ώχρα των τοίχων της ΒΔ αίθουσας «των βιβλίων και των καπνών». Ενυπόγραφα θεματικά γκράφιτι, που ανήκουν πια στην Ιστορία και αξίζει να φωτογραφηθούν - και θα φωτογραφηθούν - έτσι ώστε η ιδιόχειρη γραφή του Κόκοτου, του Γκαϊφύλια, του Λέκκα, του Μαυρουδή, του Χατζή, του Λουδοβίκου, της Βέττα, της Καλημέρη, του Ζερβουδάκη, της Μποφίλιου, του Χαρούλη, του Ψαραντώνη, του Bregovic και τόσων άλλων, να διαφυλαχθεί. 


ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΥΛΑΙΑ !

Ο κύκλος της «Παλιάς Βιβλιοθήκης» κλείνει με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για τους πιστούς της φίλους το Σάββατο 25 Απριλίου 2015! Τα φώτα της ράμπας χαμηλώνουν ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη σεζόν σε νέο -αναπαλαιωμένο- χώρο, τον οποίο θα σας ανακοινώσουμε σύντομα. 

Ευχαριστούμε θερμά το κοινό της Καβάλας για την εννιάχρονη εμπιστοσύνη και παρουσία του.

Μετά τιμής,








Σχόλιο ΣυνΩΔΗπόρων: Θα μας λείψει η ζεστασιά της Βιβλιοθήκης, καθώς και τα αξέχαστα βράδια που προσέφερε απλόχερα στους Καβαλιώτες που είχαν την τύχη να την γνωρίσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *