Του απονεμήθηκε ένα σημαντικό βραβείο
που έχει δοθεί σε μερικά από τα
μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής
μουσικής τα τελευταία 60 χρόνια
Μία σημαντική διάκριση για την ελληνική μουσική ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες, καθώς ο γνωστός σε όλο τον κόσμο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος είναι ο νικητής του βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο για τον χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1959 που απονέμεται αυτό το βραβείο το έχουν λάβει ονόματα όπως οι Sir Simon Rattle, Sir John Eliot Gardiner, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovich, Miles Davis, Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Britten και Leonard Bernstein.
Το βραβείο θα απονεμηθεί σε συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017 στο Koncerthuset, DR Byen, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας υπό τη διεύθυνση του Fabio Luisi, όπου ο Λεωνίδας Καβάκος θα παίξει κοντσέρτα για βιολί των J.S. Bach, Berg και Brahms.
Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο μόλις πέμπτος βιολιστής που κερδίζει αυτό το βραβείο, με τους τέσσερις προηγούμενους να είναι κάποια «ιερά τέρατα» της κλασικής μουσικής όπως ο Yehudi Menuhin (1972), ο Isaac Stern (1982), ο Gidon Kremer (1989) και η Anne-Sophie Mutter (2001).
Πηγή: protothema.gr, wikipedia
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λεωνίδας Καβάκος (γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1967) είναι Έλληνας βιολιστής της κλασικής μουσικής και διευθυντής ορχήστρας. Ως βιολιστής έχει κερδίσει βραβεία σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ηχογραφήσει αρκετούς δίσκους των σημαντικότερων δισκογραφικών εταιρειών. Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας του Ζάλτσμπουργκ και επισκέπτης μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Το μηνιαίο βρετανικό περιοδικό κλασικής μουσικής εγχόρδων The Strad τον έχει αποκαλέσει «ο βιολιστής των βιολιστών».
Ο Καβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και έμαθε βιολί σε ηλικία 5 ετών, καθώς ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο παππούς του ήταν επίσης βιολιστές, ενώ η μητέρα του πιανίστρια. Αργότερα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου είχε δάσκαλο τον Στέλιο Καφαντάρη. Μία υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση του έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα με τον δεξιοτέχνη Τζόζεφ Γκίνγκολντ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η πρώτη συναυλία στην οποία έπαιξε ο Καβάκος ήταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών το 1984. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών είχε κερδίσει βραβεία στους περισσότερους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού.
ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Αμερική
Το 1987 ο Καβάκος έδωσε συναυλίες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα περιοδεύει κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική συνεργαζόμενος με αρκετές μεγάλες ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη η φήμη του Καβάκου απλώθηκε γρήγορα μετά τη νίκη του στον Διαγωνισμό «Γιαν Σιμπέλιους». Σήμερα παίζει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλη την ήπειρο, συνεργαζόμενος με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw της Ολλανδίας και τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Ο Καβάκος έχει παίξει σε φεστιβάλ όπως αυτά του Βερμπιέ (Ελβετία), του Ζάλτσμπουργκ (πρώτη εμφάνιση το 1994), της Λουκέρνης και των Αστέρων των Λευκών Νυκτών. Το 1991 οι κληρονόμοι του Γιαν Σιμπέλιους επέτρεψαν ειδικά στον Λεωνίδα Καβάκο να εκτελέσει και να ηχογραφήσει την πρωταρχική εκδοχή (1903-1904) του «Κοντσέρτου για βιολί σε ρε μινόρε» του συνθέτη (σχεδόν άγνωστη μέχρι τότε παγκοσμίως), μαζί με την τελική μορφή του έργου, με διευθυντή ορχήστρας τον Osmo Vänskä. Στη Βρετανία ο Καβάκος έχει εμφανισθεί με πολλές διαφορετικές ορχήστρες, αρχίζοντας από το 1992, όταν εκτέλεσε το κοντσέρτο του Στραβίνσκι στα «The Proms».
Ασία
Ο Λεωνίδας Καβάκος πραγματοποίησε ένα ιδαίτερα επιτυχημένο ντεμπούτο στην Ιαπωνία το 1988, με ένα ρεσιτάλ στο Casals Hall του Τόκιο συνοδευόμενο και από άλλες εμφανίσεις. Από τότε έχει περιοδεύσει στη χώρα με την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, ενώ έχει δώσει συναυλίες με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο και τη Νέα Φιλαρμονική της Ιαπωνίας.
Το 2014 ο Καβάκος προσκλήθηκε να παίξει στο 42ο Φεστιβάλ Τεχνών του Χονγκ Κονγκ.
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Ο Καβάκος έχει ηχογραφήσεις σε διάφορες εταιρείες δίσκων κλασικής μουσικής, με εκτελέσεις έργων των Ντεμπυσσύ, Παγκανίνι, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι, Βινιάφσκι, Υζαΰ και άλλων. Από το 2013 συνεργάζεται με την εταιρεία Decca Classics.
Εκτός από τη βραβευμένη ηχογράφηση του κοντσέρτου του Σιμπέλιους, το 2006 ηχογράφησε για λογαριασμό της Sony/BMG τα 5 κοντσέρτα για βιολί και μία συμφωνία του Μότσαρτ, ως σολίστας και διευθυντής της Καμεράτας του Ζάλτσμπουργκ. Για την ηχογράφηση, επίσης ως σολίστας και διευθυντής της ίδιας ορχήστρας, του Κοντσέρτου για βιολί σε μι μινόρε του Μέντελσον (op. 64) τιμήθηκε με το βραβείο ηχογραφήσεως «ECHO-Klassik 2009».
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι επίσης ένας ενθουσιώδης εκτελεστής μουσικής δωματίου και παρουσίαζε το δικό του ετήσιο φεστιβάλ μουσικής δωματίου στη γενέτειρά του Αθήνα επί 15 χρόνια («κύκλος μουσικής δωματίου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ παίζει και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ του είδους.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Ο Καβάκος έχει εργασθεί και ως διευθυντής ορχήστρας (μαέστρος). Το 2001 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως κυρίου guest artist στην Καμεράτα του Ζάλτσμπουργκ και από τότε συνεργάσθηκε με αυτή την ορχήστρα επί οκταετία ως σολίστ και μαέστρος. Το 2007 διορίσθηκε και ως καλλιτεχνικός διευθυντής της, διαδεχόμενος τον Σερ Ρότζερ Νόρινγκτον. Την 1η Ιουλίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για το φθινόπωρο. Ο Καβάκος εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να ελπίζει πως θα ασκούσε δημιουργικά τα καθήκοντά του στη θέση αυτή με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στη διοίκηση της ορχήστρας (7 αλλαγές μέσα σε 8 έτη).
Εκτός από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, ο Καβάκος έχει διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Φιλαρμονική του Ρότερνταμ και της Στοκχόλμης, καθώς και στο Φεστιβάλ της Βουδαπέστης. Το 2014-2015 θα διευθύνει για πρώτη φορά τη Ρωσική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Maggio Musicale Fiorentino.
Στην Ελλάδα, επί πενταετία, μέχρι το 2000, ο Καβάκος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΟΥ
Ο Καβάκος παίζει το δικό του βιολί Στραντιβάριους, το «Abergavenny» (κατασκευής του 1724), από τον Φεβρουάριο του 2010. `Εχει πωλήσει το Στραντιβάριους «Falmouth» (κατασκευής του 1692), καθώς και ένα ιταλικό βιολί του 1782, οπότε σήμερα έχει μόνο το «Abergavenny» και 4 σύγχρονα βιολιά, μεταξύ των οποίων ένα του Florian Leonhard, με πολύτιμους συντρόφους τα δοξάρια των F.X. Tourte, D. Peccatte και J.P.M. Persois. Αναφέρεται[10] ότι έχει πάθος με την τέχνη της κατασκευής βιολιών και δοξαριών, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, μία τέχνη την οποία θεωρεί «μέγα μυστήριο» και «μυστικό».
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.