Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΟΝ ΜΠΑΧ

Η Google τιμά την ημέρα 
γέννησης του σπουδαίου Γερμανού
 συνθέτη με ένα 
πρωτοποριακό doodle.




Με ένα μουσικό παιχνιδιάρικο και πρωτοποριακό Google doodle, το πρώτο που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, τιμά σήμερα η Google τον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Φτιαγμένο με τη συνεργασία των Google Magenta και Google PAIR, το εν λόγω doodle αποτελεί μια διαδραστική εμπειρία που ενθαρρύνει τους χρήστες να συνθέσουν μια μελωδία της επιλογής τους και να την απολαύσουν στο πεντάγραμμο. 

Με το πάτημα ενός εικονιδίου, το Doodle χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εναρμονίσει την πρωτότυπη μελωδία που συνέθεσε ο χρήστης με το στιλ μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (ή τουλάχιστον με ένα υβριδικό στιλ, που θυμίζει ροκ της δεκαετίας του '80) .

Δείτε τι λένε οι άνθρωποι που σχεδίασαν και υλοποίησαν το doodle και τα βήματα που ακολούθησαν για να φτιαχτεί - 334 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου συνθέτη:



Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Από ένα μικρό χωριό της Γερμανίας στο... διάστημα!

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach), γεννήθηκε στο Άιζεναχ στις 21 Μαρτίου του 1685 και πέθανε στη Λειψία στις 28 Ιουλίου του 1750. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που αγαπούσε τη μουσική και ο πατέρας του, τον οποίο ο Γιόχαν έχασε σε ηλικία 10 ετών, ήταν πολυοργανίστας. Ο Μπαχ ήταν συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολιστής και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ. Είχε πολλά χαρίσματα ένα εκ των οποίων να αντιλαμβάνεται και να επιδιορθώνει πνευστά όργανα.


Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης της περιόδου Μπαρόκ, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στιλ Μπαρόκ, το οποίο και εξακοντίζουν στην τελειότητα. Ο Μπαχ με τη μουσική του εμπλούτισε το γερμανικό μουσικό στιλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και υψηλή πνευματικότητα.

Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής (έργα για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κοντσέρτα), όσο και της φωνητικής μουσικής (ορατόρια, λειτουργίες, πάθη, καντάτες, κ.α.). Ως χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ μπορούν να αναφερθούν: η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.


Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που λέγεται ότι απέκτησε 20 παιδιά, ταξιδεύει στην αιωνιότητα μέσα στα δύο δορυφορικά σκάφη της αποστολής Voyager. Εκεί, γραμμένα σε δίσκο οπτικής ακτίνας, βρίσκονται αποσπάσματα από συνθέσεις του. Ο αστεροειδής 1814 φέρει το όνομά του.

Δοκιμάστε το κι εσείς...   https://www.google.gr/



ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *