Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Μιλώντας με έναν οργανοποιό [Χάρης Μπακιρτζίδης]

Συνεχίζοντας τη σειρά αναρτήσεων 
ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, 
θελήσαμε να μάθουμε πόσο εύκολο 
είναι να κατασκευάσει κανείς 
ένα μουσικό όργανο 
και τι γνώσεις χρειάζονται...

...έτσι, συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη τον οργανοποιό Χάρη Μπακιρτζίδη, ο οποίος μας περιέγραψε την εμπειρία του να φτιάχνεις ένα μουσικό όργανο!

Η μουσική είναι μια τέχνη συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη, τουλάχιστον από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού και είτε στην αρχαϊκή απλή μορφή της είτε στην πιο σύνθετη, της εποχής μας, δημιουργείται μέσω μουσικών οργάνων, αντίστοιχα αρχαϊκών ή πιο σύγχρονων και πολυσύνθετων.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την δημιουργία είναι οι οργανοποιοί, άλλοτε ερασιτέχνες και άλλοτε επαγγελματίες.

Σε οποιαδήποτε μορφή της, η τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων είναι απλά μια μαγική τέχνη! Μια τέχνη που απαιτεί πολλά από τον ενδιαφερόμενο αλλά του προσφέρει πολλά περισσότερα.



Αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα, θεωρώ, είναι η γνώση και άσκηση διαφορετικών δεξιοτήτων που χρειάζεται για να την ασκήσεις, κάτι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του οργανοποιού. Τουτέστιν, ένας οργανοποιός πρέπει να είναι σε πολλές περιπτώσεις, σχεδιαστής, να είναι τεχνίτης (συνήθως ξυλουργός και μεταλλουργός) και ενίοτε μουσικός!

Η ρουτίνα είναι κάτι σχεδόν άγνωστο μιας και ακόμη και η κατασκευή δυο ιδίων οργάνων, έχει τις διαφορές της, μιας και τα υλικά που χρησιμοποιούνται ποτέ δεν είναι ίδια και το αποτέλεσμα είναι με μαθηματική ακρίβεια πάντα διαφορετικό.



Επίσης, ειδικά σε παλιότερες εποχές, ο οργανοποιός δεν ήταν εξειδικευμένος στην κατασκευή ενός μουσικού οργάνου, οπότε είχε πάντα να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις!

Η διαδικασία κατασκευής έχει πολλά στάδια, ανάλογα με το όργανο, από την κοπή ξύλων η μετάλλων και την μορφοποίησή τους, μέχρι το μοντάρισμα των κομματιών, την κατασκευή και μορφοποίηση των κομματιών, που μπορεί να είναι απλά διακοσμητικά. Τέλος, το λουστράρισμα. Όλα τα στάδια προϋποθέτουν την γνώση διαφορετικών τεχνικών και απαιτούν εμπειρία.



Όταν λοιπόν έρθει εκείνη η στιγμή που ένα όργανο είναι έτοιμο για να παράξει για πρώτη φορά την φωνή του, έρχεται και η στιγμή που ο κόπος του κατασκευαστή ανταμείβεται. Είναι δύσκολο να περιγράψω το συναίσθημα, σίγουρα είναι ένα συναίσθημα ευτυχίας αλλά βασικά είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μια μορφή γέννησης και όπως κάθε τέτοια είναι δύσκολο να περιγράφει. Από εκεί και πέρα το δεύτερο κύμα ευτυχίας έρχεται με την γνώση ότι αυτό το όργανο που έχεις φτιάξει με τα χέρια σου, θα δημιουργεί μουσική και συναισθήματα ποικιλοτρόπως. Πρώτα από όλα στον μουσικό τον ίδιο θα το παίζει και έπειτα στους εκάστοτε ακροατές του!

Μπακιρτζίδης Χάρης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου η μουσική, με διάφορους τρόπους, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο. Σπούδασε σχέδιο και σε κάποια στιγμή της ζωής του μπόρεσε να συνδυάσει δυο πράγματα που αγαπάει, το σχέδιο και την μουσική σε ένα...την οργανοποιία!


extra: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΙΟΛΙ 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *