Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ - Έγραψαν για μας...



Ο τοπικός Τύπος έγραψε 

για τη συναυλία 

της Κυριακής...




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΗ" 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014







"Τα μουσικά ταξίδια συνεχίζονται"

«Στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε» είχε ως τίτλο η θαυμάσια βραδιά που μας επιφύλαξαν οι «συνΩΔΗπόροι» του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, μια χορωδία που συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε ο Κώστας Κατιώνης και συνεχίζει πλέον ο νέος διευθυντής της Γιάννης Κανάκης.

Δέκα πολύ ποιοτικά τραγούδια (5 του Χατζιδάκι, 2 του Θεοδωράκη και από ένα των Λεοντή, Μαρκόπουλου και Ανδριόπουλου, σε στίχους που ξεκινούσαν από το Σολομώντα και τον Κορνάρο και έφτασαν στο Σολωμό, τον Καμπανέλλη και τον Τάσο Λειβαδίτη), ωραία αποδομένα όλα από τα 42 μέλη της χορωδίας κάτω από τους ήχους του μαγικού πιάνου του Πάρη Τσίρτση. Στην πρώτη γραμμή των χορωδών αξίζει ν΄ αναφέρουμε τα τρία νεαρά μέλη με τη δυναμική παρουσία: την Ευρώπη Γεωργιάδου, την Ελένη Γκότση και την Έλλη Κανάκη, που οι φωνές τους, εύηχες και γλυκιές, διακρίνονταν από τα ευήκοα ώτα των παρισταμένων.

Τα τραγούδια συνοδεύονταν από πλάνα με τους στίχους και φωτογραφίες των δημιουργών, που προβάλλονταν σε οθόνη από τον Τόλη Βουρβουτσιώτη. Απλοί κι ωραίοι οι φωτισμοί του Σαράντη Μιντζιρίκη. Ανάμεσα στα τραγούδια ο Γιάννης Κουκιάς και η Ελευθερία Τσαρτσάρη απέδωσαν κείμενα που έδιναν ουσιαστικές πληροφορίες για τα τραγούδια και τους συντελεστές τους, κείμενα προσεγμένα και σωστά διατυπωμένα που έγραψε η (και χορωδός) Δέσποινα Τσιμπεράκη.

Οχτώμισι το βράδι, προχτές την Κυριακή, το «ΟΣΚΑΡ» πάλι γέμισε ασφυκτικά, πλατεία και εξώστης, παρά τις μεταδόσεις αξιόλογων αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου την ίδια ώρα. Η ζέστη αρκετή. Θυμάμαι, όταν άνοιγε το σκέπαστρο, τα βράδια στο «ΟΣΚΑΡ» ήτανε πιο δροσερά. Το κοινό ωστόσο αντιστάθηκε στον καύσωνα κι όσο περνούσε η ώρα, «ζεσταινόταν» εσωτερικά και γινόταν ολοένα πιο εκδηλωτικό.

Η χορωδία στο πρώτο τραγούδι «Κραταιά ως θάνατος αγάπη» από το «Άσμα ασμάτων» ήταν πράγματι καταπληκτική. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, το πιο καλοδουλεμένο κομμάτι, γι΄ αυτό ίσως και επιλέχτηκε ν΄ ανοίξει και να κλείσει τη βραδιά. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα πιο «διονυσιακό» αλέγρο κομμάτι, όωπς το «Έχω μια αγάπη» από την «Πολιτεία α΄» του Θεοδωράκη, που όταν ως δέκατο αποδόθηκε ξεσήκωσε το κοινό, που το συνόδεψε με ρυθμικά χειροκροτήματα.

Τη δεκάδα συμπλήρωναν ένα απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου, η Καντάτα Ελευθερίας του Σολωμού, Πέρα στο θολό ποτάμι του Λόρκα, ο κυρ Αντώνης του Χατζιδάκι, το Όνειρο του Ανδριόπουλου σε στίχους του Σεφέρη, η Μαργαρίτα Μαγιοπούλα του Καμπανέλλη, ο Τσάμικος του Νίκου Γκάτσου και ο Μύθος σε στίχους του Θρασύβουλου Σταύρου.

Τη διδασκαλία της χορωδίας είχαν ο Γιάννης Κανάκης και η Μαριάννα Κεσόγλου, ένα ζευγάρι όμορφο και ταιριαστό, που αν τους πετύχεις σε καμιά βραδιά μη οργανωμένης διασκέδασης, τους απολαμβάνεις σε βαθμό που να μην τολμάς ούτε καν να ψιθυρίσεις, καθώς οι φωνές τους σε απογειώνουν και νιώθεις μάρτυρας μυσταγωγίας πρωτόγνωρης. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια οι Καβαλιώτες είχαν την ευκαιρία να τους απολαμβάνουν συχνότερα στο πιάνο και στο τραγούδι, μαζί με το Ναπολέοντα Κουκουζίκα, σε τραγούδια ελαφρά και έντεχνα.

Ίσως όμως η συγκεκριμένη τους προσφορά μέσω των «συνΩΔΗπόρων» να είναι ακόμη πιο ουσιαστική μέσα στη συλλογικότητά της. Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων, τα οφέλη που αποκομίζει από μια τέτοια εκδήλωση το κοινό είναι ανυπολόγιστα, αν σκεφτούμε ότι μέσα στους ακροατές υπήρχαν (και υπάρχουν πάντοτε) εκπρόσωποι από 4 γενιές.

Στο τέλος μάλιστα ένας γαβριάς της τέταρτης γενιάς, δυο φορές αναφώνησε από τα υπερώα «Μπράβο, ρε παππού!», ενώ όλοι οι τενόροι και οι μπάσοι ήταν νεότατοι…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ






ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ" 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014







"Εντυπωσίασαν οι ΣυνΩΔΗπόροι του Σ.Φ.Γ.Τ."


Νέος μαέστρος του σχήματος ο Γιάννης Κανάκης 

Κάτι προς το καλύτερο φαίνεται να έχει αλλάξει στο μουσικό σχήμα των Συνοδοιπόρων της Στέγης και αυτό ήταν έντονα αισθητό το βράδυ της Κυριακής στο Όσκαρ στην ετήσια συναυλία του σχήματος. Νέοι χορωδοί, νέες φωνές νεανικές, νέες μουσικές αντιλήψεις αλλά και προπάντων νέο χορωδιακό πνεύμα από έναν νέο φιλόδοξο χοράρχη με σχολαστικότητα στη διδασκαλία, τεράστιο εύρος μουσικών γνώσεων και βέβαια με βαθύτατη γνώση των παγκόσμιων χορωδιακών δρώμενων.

Τι είδε όμως τελικά ο Καβαλιώτης φιλόμουσος προχθές το βράδυ στο κινηματοθέατρο Όσκαρ; Πρώτα απ όλα μια αίθουσα τόσο ασφυκτικά γεμάτη, που στην κυριολεξία θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση απ τα παλιά χρόνια. Δεύτερον ένα μουσικό σχήμα με εντυπωσιακή και πρωτοποριακή ενδυμασία που έγινε αντικείμενο σχολίων από τους προσερχόμενους φιλόμουσους και τρίτον μια χορωδιακή ερμηνεία χωρίς προηγούμενο για τα τοπικά δεδομένα, που την χαρακτήριζε η ομοιογένεια, η πειθαρχία και οι πολύ καλές φωνές. Όσο για το ρεπερτόριο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν ποικίλο, δηλαδή ευρέως φάσματος και δύσκολο και βατό. Όμως πάνω απ όλα σημαντικό από απόψεως ποιητικής και μουσικής αντίληψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κανάκη, αυτό το σχήμα μόλις βρίσκεται στο ξεκίνημά του και βέβαια έπεται συνέχεια που γρήγορα θα γίνει αντιληπτή από την Καβαλιώτικη κοινωνία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου μίλησε η υπεύθυνη του Μουσικού Τμήματος κυρία Δέσποινα Τσιμπεράκη τονίζοντας τα εξής:

"Μέσα στο χάος των ετερόκλητων και, δυστυχώς πολύ συχνά, χαμηλού επιπέδου μουσικών ακουσμάτων, υπάρχει ένα είδος που επιμένει να επαναστατεί διακριτικά. Είναι η χορωδιακή μουσική, που αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις και που διατηρώντας τη διαχρονική της αξία, καταφέρνει να προσεγγίζει συνεχώς νέους θαυμαστές.

Φέτος, ένας νέος μουσικός άνεμος πνέει, στο χορωδιακό τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Πορευόμαστε, με νέο μαέστρο, νέες αντιλήψεις, νέα σχέδια, χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια, το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή για την εδραίωσή μας ως χορωδίας του προηγούμενου χοράρχη μας Κώστα Κατιώνη, τον οποίο υπολογίζουμε ως φίλο και σύμμαχο.

Η χορωδία μας, πλαισιωμένη από σαράντα και πλέον χορωδούς, μεταξύ των οποίων και τρεις ευχάριστες νεανικές παρουσίες τη διεύθυνση, τη νεωτεριστική αντίληψη και το ερευνητικό μουσικό πνεύμα του Γιάννη Κανάκη, και την καθοδήγηση στη φωνητική της Μαριάννας Κεσόγλου, καταδύεται πραγματικά στο βυθό της μουσικής, και εντρυφεί σε κομμάτια και ερμηνείες έκπληξη!

Ευχαριστούμε τους χορηγούς καθώς και όλους όσους, χωρίς να ανήκουν στη χορωδία, διέθεσαν το χρόνο, τα μέσα και τις γνώσεις τους για να λάβει χώρα αυτή η εκδήλωση.

Ευχαριστούμε όλους εσάς, που για άλλη μια φορά, δίνετε ένα βροντερό παρόν σήμερα, στον τόσο φιλόξενο ηχητικά χώρο του Όσκαρ, που μας παρείχε – αρωγός στις προσπάθειές μας – η σημερινή Δημοτική Αρχή ,(το ίδιο κοντά μας, προσβλέπουμε να είναι και η επερχόμενη), και σας διαβεβαιώνουμε, ότι από σας αντλούμε τη δύναμη για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, και να προάγουμε το χορωδιακό τραγούδι στην πόλη μας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *